Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Begijnenstraat
Locatie Begijnenstraat 18, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 13-12-1977.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Verankerd bak- en zandstenen breedhuis in traditionele stijl, met aanpassingen uit de 19de en de 20ste eeuw. In de tweede helft van de 17de eeuw eigendom van raadsheer de Santere, in 1708 toebehorend aan jonkheer Daniel-Frans Cuypers, heer van Rijmenam; in 1830 aan vicaris-generaal Collier; heden in gebruik als jeugdhuis.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak met vernieuwde dakkapellen. Hoge zandstenen sokkel, onderaan gepikt. Bewaarde kruiskozijnen op de begane grond, aangepaste rechthoekige bovenvensters met oorspronkelijke kwartholle dagkanten en witbepleisterde negblokken en pseudo-speklagen. Deurvensters op de bel-etage met ijzeren balkonleuning. Begane grond met rechthoekige deur (voorheen kruiskozijn?) onder druiplijst en tweeledig bovenlicht. Beschilderde geblokte barokomlijsting op imposten en neuten, onder overspannende druiplijst met gekrulde uiteinden. Brede houten poort met makelaar waarop jaartal 1708. Steigergaten onder recente kroonlijst.

Witgekalkte bakstenen achtergevel met één travee brede uitbouw met afgekante hoek (mogelijk voorheen traptoren); voorts twee traveeën met rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels. Brede centrale korfboogpoort in geprofileerde geringde omlijsting, voorzien van rolwerksluitsteen.

Haaks op het gebouw aan straatzijde, gedecapeerde bakstenen muur links met gedichte rondboogarcade en breed arduinen gekornist kordon. Haakse rechtervleugel van twee bouwlagen en vier traveeën (nok loodrecht op de straat): verankerde, gedecapeerde bakstenen voorgevel met rechthoekige vensters onder zichtbare gekoppelde ontlastingsbogen wijzend op de vroegere kruiskozijnen; natuurstenen bovendorpels en arduinen lekdrempels uit de 19de eeuw; gevelaflijning door middel van eenvoudige houten kroonlijst.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Begijnenstraat

Begijnenstraat (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.