erfgoedobject

Hoeve Mostert

bouwkundig / landschappelijk element
ID
37966
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37966

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Mostert
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve Mostert
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Gulpvallei met omgeving
    Deze bescherming was geldig van tot

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Gulpvallei met omgeving
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

De hoeve was voorheen (1836) een grosso modo U-vormige hoeve, die zich in de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw naar het noordoosten toe ontwikkelt. Eind 19de eeuw eigendom van A. Collet van Verviers, die ook het Kloosterhof bezat en liet heropbouwen. In zijn huidige vorm een aaneenschakeling van gebouwen aan het erf, dat thans links, achter het woonhuis ligt.

Het woonhuis is een breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder wolvedak met dakkapellen, uit de 18de eeuw. Bakstenen gebouw, de gevel voorzien van waarschijnlijk in de 19de eeuw aangepaste muuropeningen in een merkwaardige omlijsting van hardsteen, samen gebruikt met waarschijnlijk hergebruikt kalkstenen materiaal, voorzien van een riemprofiel en sluitsteenvormige verhoging van de latei; de bakstenen ontlastingsboog vormt de vorm van de latei.

De dienstgebouwen dateren grotendeels uit de 19de eeuw. Een klein dienstgebouw bleef behouden in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen (tweede helft 19de eeuw).

  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.

Bron: SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Ten zuiden en oosten van de hoevegebouwen bevinden zich grote hoogstamboomgaarden afgezoomd met meidoornhagen. Op de Kabinetskaart van de Ferraris waren de percelen bij de hoeve reeds hoogstamboomgaard, dit beeld bleef op latere topografische kaarten bewaard.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Gulpvallei met omgeving

  • Is deel van
    Teuven

  • Omvat
    Opgaande tamme kastanje bij hoeve Mostert


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Mostert [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37966 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.