is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Hoeve
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve: omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoeve met losse bestanddelen, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777), de oorspronkelijke L-vormige kern uit begin 19de eeuw (ten noordwesten het woonhuis, mogelijk voorheen met stal, ten noordoosten de stal) eind 19de-, begin 20ste eeuw uitgebreid met een haaks op de noordoostgevel van de stal aansluitend bakstenen gebouw. Zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen). Omhaagde tuin ten zuiden.
Het woonhuis is het oudste gedeelte (begin 19de eeuw, zie datering 1806 op het dienstgebouw): gebouw in vrij rijk, doch waarschijnlijk aangepast stijl- en regelwerk, thans met bakstenen vullingen, op een gecementeerde stoel. De huidige rechthoekige muuropeningen in houten omlijsting dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw.
De haakse stal, mogelijk voorheen ook schuur, dateert uit de tweede helft van de 19de euw. Het oorspronkelijke stijl- en regelwerk, thans met witgekalkte bakstenen vullingen, bleef in de noordoostgevel bewaard. De overige gevels werden aangepast.
Ten zuiden van het erf, aan straatzijde, klein dienstgebouw in stijl- en regelwerk met witgekalkte bakstenen vullingen, op een balk boven de deur gedateerd ANNO.1806.P.F.E.H.M.M.M.L.
Bron: SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Bij de hoeve hoort een deels omhaagd erf dat ingericht is als weiland met restanten van een hoogstamboomgaard.