erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
37973
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37973

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Hoeve
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve: omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777), de oorspronkelijke L-vormige kern uit begin 19de eeuw (ten noordwesten het woonhuis, mogelijk voorheen met stal, ten noordoosten de stal) eind 19de-, begin 20ste eeuw uitgebreid met een haaks op de noordoostgevel van de stal aansluitend bakstenen gebouw. Zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen). Omhaagde tuin ten zuiden.

Het woonhuis is het oudste gedeelte (begin 19de eeuw, zie datering 1806 op het dienstgebouw): gebouw in vrij rijk, doch waarschijnlijk aangepast stijl- en regelwerk, thans met bakstenen vullingen, op een gecementeerde stoel. De huidige rechthoekige muuropeningen in houten omlijsting dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw.

De haakse stal, mogelijk voorheen ook schuur, dateert uit de tweede helft van de 19de euw. Het oorspronkelijke stijl- en regelwerk, thans met witgekalkte bakstenen vullingen, bleef in de noordoostgevel bewaard. De overige gevels werden aangepast.

Ten zuiden van het erf, aan straatzijde, klein dienstgebouw in stijl- en regelwerk met witgekalkte bakstenen vullingen, op een balk boven de deur gedateerd ANNO.1806.P.F.E.H.M.M.M.L.

  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37973 (Geraadpleegd op )