IJzeren wegkruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed IJzeren wegkruis

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Gulpvallei met omgeving

Beschrijving

IJzeren kruis op het kruispunt met de Kasteelstraat. Op de topografische kaarten van 1872, 1903 en 1931 is er al een kruis weergegeven op deze locatie.

Witgeschilderde ijzeren wegkruis met bronzen Christus. Het kuis is via ijzeren steunen vastgemaakt op een stenen voet. Onderaan plaatje met opschrift: "Seigneur aie pitie de nous". In de balken rood geschilderde bloemen (rozetbouten?). De boven- en zijbalken zijn met elkaar verbonden door een gebogen rondboogvormige ijzeren plaat die een soort van dakje vormt boven het kruis. De plaat is voorzien van tanden of zigzagmotief.

• Topografische kaarten van België, Eerste editie, Krijgsdepot, uitgegeven in 1865-1880, schaal 1:20.000.
  • Topografische kaarten van België, Herziening derde editie, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1900-1930, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.

Auteurs :  Verwinnen, Katrien