Hoekhuis

Beschrijving

Geknikt hoekhuis van twee bouwlagen, L-vormig ingeplant, onder gecombineerde zadelbedaking (nok parallel aan en loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Gecementeerde voorgevel met een grotendeels 19de-eeuws uitzicht: rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels. Brede rechthoekige poort in arduinen Lodewijk XVI-omlijsting uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Korte neuten, posten met verdiepte schachten, gestrekte druiplijst op gegroefde consoles met rozet en afhangend festoen. Veelzijdige schamppalen tegen poort en ronde tegen hoek en plint. Eenvoudige gevelaflijning door middel van kroonlijst op klossen. Verankerde gecementeerde zijgevel met onregelmatige travee-indeling. Witgekalkte binnenkoergevels met traditionele kern zichtbaar aan de bewaarde dagkanten van de aangepaste muuropeningen. Zijgevel voorts gevormd door aaneenschakeling van haakse bijgebouwen onder steile zadeldaken (Vlaamse pannen), met verspringende noklijn. Doorlopende verankerde en gecementeerde gevelwand met knik, aangepaste rechthoekige muuropeningen en bewaard bolkozijn.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde