erfgoedobject

Goed ten Broecke

bouwkundig element
ID
38012
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38012
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Goed ten Broecke" ook zogenaamd Vague Goed. Belangrijk leen en zetel van de heerlijkheid "Ten Broecke", afhankelijk van de heerlijkheid van het "Horensche" onder het leenhof van Tielt. Eén der oudste hoeven van Deinze waarvan archiefstukken teruggaan tot de 13de eeuw.

Heden nog ver achterin gelegen hoeve, aan de rand van de kouter en de alluviale vallei van de Zeverenbeek, doch in ruïne en achtvormige omgrachting gedempt. Aarden toegangsweg en ijzeren hek tussen lage bakstenen pijlers.

Ten noorden, woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met klokkenstoeltje en links zijaandak met vlechtingen, schouder- en topstukken, opklimmend tot de 18de eeuw. Witgekalkte gevels op gepikte plint. Rechthoekige vensters met luiken. Links aandak met getoogd venstertje boven aangebouwde stallen onder lessenaarsdak. Rechter zijgevel met sporen van vlechtingen en twee bakstenen pilasters zichtbaar boven de stallen onder lessenaarsdak.

Ten westen, stallen en ruime bakstenen schuur, vroeger ook stokerij, met 1867 gedateerde baksteen.

  • Rijksarchief Gent, Fonds Deinze, nummer 230.
  • SMITH K., Over de hoeven van Deinze, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, LIII, 1986, 101-107.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1991


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Goed ten Broecke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38012 (Geraadpleegd op 18-05-2021)