Stadswoning Den Spiker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Den Spiker

Beschrijving

Begin 14de eeuw eigendom van de familie Van Erpe. In de 16de eeuw refugie van de abdij van Heilissem (premonstratenzerabdij in 1130 gesticht te Opheylissem). In 1864 aangekocht door de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid.

Tekeningen tonen ons een gotisch gebouw (uit het einde van de 14de eeuw?): twee bouwlagen onder zadeldak met zijtrapgevels en vermoedelijk overkragende hoektorentjes. Heden maakt dit pand deel uit van het zogenaamde Lorette-instituut en werd het volledig verbouwd tot turn- en klaslokaal. Enkel de oostgevel bleef gedeeltelijk bewaard: verankerd zandstenen parement, twee bouwlagen en vier traveeën; verlaagde rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten onder natuurstenen bovendorpels en behouden zandstenen ontlastingsbogen, arduinen lekdrempels. Gedichte eerste travee.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk archief, Varia 9, p. 62-65: UYTTERHOEVEN J., Refugia of toevluchtshuizen van abdijen te Oud-Mechelen.
  • HEINS A., Malines. Une construction de la fin du XIVe siècle, Antwerpen, 1913.
  • VERHEYDEN P., Gebeeldhouwde kraagstenen in Mechelse huizen, in Mechelse Bijdragen, jaargang 10, 1943, 3-57.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde