erfgoedobject

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis

bouwkundig element
ID
38029
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38029

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis. Aanleunend tegen een nieuwe bouw, beschilderde bakstenen kapel van één travee onder zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat), van circa 1873 en opgericht als dankbetuiging door de familie Van Eechaute. Voorgevel met aflijnende Toscaanse pilasters die een eenvoudig klassiek hoofdgestel en driehoekig fronton ondersteunen. Rondboogdeur met waaier in glas in lood, onder bekronend waterlijstje. Rondboogvenster met glas in lood in de zijgevels.

Interieur met namaakgrot en plaasteren Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes beeldje.

  • BOMBEKE M. 1983: De kapel in de Ommegangstraat en de familie Van Eechaute, Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde L, 127-135.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38029 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.