Goed 't Overakker

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed 't Overakker

Beschrijving

Zogenaamd "Goed 't Overakker". Nog deels omgrachte, achterin gelegen hoeve en vroegere leen van de heerlijkheid "het Horensche" waarvan archiefstukken opklimmen tot de 14de eeuw. Typische hoeve met losse bestanddelen op verhard erf met toegangshek aan betonnen pijlertjes in het westen, bij de deels bewaarde walgracht. Ten oosten, bakstenen woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat), begin 20ste eeuw gebouwd op de gedempte gracht. Getoogde deur en vensters met luiken, onder waterlijst. Zijpuntgevels met decoratieve getrapte baksteenfries. Ten noorden, vroeger woonhuis (?), nu stallen, van negen traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met oudere kern en deels begroeide bakstenen schuur met wagenhuis ten zuiden (nok loodrecht op de straat).

• Rijksarchief Gent, Fonds Deinze, nummer 230.
  • SMITH K., Over de hoeven van Deinze, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, LIII, 1986, p. 91-98.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen