erfgoedobject

Burgerhuis in art deco

bouwkundig element
ID
38040
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38040

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in art deco
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee gelijkaardige woonhuizen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Rijhuis van twee bouwlagen onder pseudomansardedak, uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Natuurstenen parement met typische art-deco-siermotieven zoals brede bloemenfriezen onder de kroonlijst en rondom de rondboogdeur. Rechthoekige en erkervormige vensters. Fraaie deur in glas en gekruld ijzer, met waaier in glas in lood.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het burgerhuis werd gebouwd omstreeks 1920 naar ontwerp van architect Jules Van den Hende. De bouwheer, zijdefabrikant De Coutere-Plas, had al sinds 1885 een zijdefabriek aan de Tolpoortstraat. De decoratie in de voorgevel verwijst naar deze activiteit, namelijk in de voorstellingen van de zijdemot en de moerbei, dat het voedsel is van de zijderups. De woning getuigt van een totaalconcept, waarbij de decoratieve afwerking ook in het interieur de band met de opdrachtgever illustreert. In de inkomhal beelden de mozaïekvloer en decoratieve elementen de evolutie van rups tot zijde uit. In het interieur zijn er ook bas-reliëfs aanwezig, uitgevoerd door beeldhouwer Geo Verbanck.

  • S.N. 2007: Burgerwoning Tolpoortstraat 43, in: BAUTERS L. (red.), JONCKHEERE W. (red.) en VAN BEVERSLUYS G. (red.), Open monumentendag 9 september 2007, toon me waar je woont, in Deinze of in Bachte, Deinze.
  • S.N. 2007: Stadswoning met allure, Deinze, Huis Decaluwe, in: CORNET P. (red.), DE VRIESE S. (red.) en MOTMANS K. (red.), WONEN in toen en nu, 22 keer binnenkijken, Gent, 110.
  • Informatie verkregen van de eigenaars (november 2009).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in art deco [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38040 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.