erfgoedobject

Molenaarswoning van de Vrouwkensmeulen

bouwkundig element
ID
38045
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38045
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig molenaarshuis van de zogenaamde "Vrouwkensmeulen", een houten korenwindmolen voor het eerst vermeld in 1462, afhankelijk van de heerlijkheid " het Horensche", volgens het landboek van 1784 gelegen op een dam rechts van het huis. In 1889 voorzien van een stoommachine en omgewaaid in 1915.

Oud boerenhuisje met voortuin en ijzeren hek rechts ervan, leidend naar het erf. Bakstenen straatgevel en gewitte erfgevel op gepikte plint, zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) tussen aandaken met vlechtingen en schouderstukken, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Rechthoekige vensters met nieuwe persiennes. Nieuwe rechthoekige deur in straatgevel. Twee korfboogdeurtjes in bakstenen omlijsting in erfgevel (thans met glazen portaaltje ervoor). Aflijnende geprofileerde daklijst.

In de tuin, gewit bakhuisje met houten ankers, onder zadeldak (pannen), uit de 18de eeuw. Getoogd deurtje, zolderluik en venstertje in linker zijgevel; rechts aangebouwde berging.

Rechts van het huis fraai ijzeren hek en bakstenen maalderijgebouw (nok loodrecht op de straat).

  • Rijksarchief Gent, Fonds Deinze, nummer 230.
  • CASSIMAN A., Geschiedenis der Stad Deinze, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, XX-XXI, 1953-1954, p. 166.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Molenaarswoning van de Vrouwkensmeulen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38045 (Geraadpleegd op )