Site Goed ten Oostacker

Beschrijving

Voormalig "Goed ten Oostacker", ook zogenaamd "Begijnhof" waar men naar verluidt in de 19de eeuw bij begijntjes kant leerde klossen. Volgens landboek van 1760 een vierkant omgracht goed met woonhuis ten noorden en stallen ten zuiden met in de zuidwesthoek een afzonderlijk omgracht perceel, mogelijk het vroegere opperhof. Deels omgracht (noord- en westzijde) achterin gelegen huis toegankelijk via een aardeweg.

Ten noorden, woonhuis van zeven + twee traveeën van één en twee bouwlagen respectievelijk onder vooraan geknikt en zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de eerste helft van de 18de eeuw. Aangepaste voorgevel met deels vernieuwd bakstenen parement, nieuwe rechthoekige vensters en luiken. Twee linker traveeën en hoger opgaand gedeelte met gewitte bakstenen gevels en gepikte plint. Zijgevel met licht getoogde vensters en topoculus.

Interieur met behouden Lodewijk XV-schouwboezem met rocailleversiering.

Ten zuiden tegenover het woonhuis, voormalige stallen omgebouwd tot woonhuis. Gewit gebouw van vier traveeën onder geknikt zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de 18de eeuw. Sporen van twee korfboogpoorten in rechter travee; nieuwe rechthoekige deuren en vensters onder houten latei. Zijpuntgevels met muurvlechtingen en korfboogvenstertjes.

• Rijksarchief Gent, Fonds Deinze, nummer 554.
  • Monumenten, merkwaardige gebouwen en landschappen, Stad Deinze.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Het deels omgracht achterin gelegen huis (nummer 72) toegankelijk via een aardeweg, is volledig vernieuwd en heeft geen erfgoedwaarde meer.

• Informatie verkregen van IOED Leie Schelde (28 december 2021).
Auteurs: Jacobs, Els