erfgoedobject

Villa Zonneschijn

bouwkundig element
ID
38055
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38055

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Zonneschijn
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Zonneschijn
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd Villa Zonneschijn. Voormalig woonhuis en atelier van kunstschilder Emiel Claus. Na zijn dood tijdelijk museum. Voormalig, tussen de steenweg en de Leie gelegen landhuis, vermoedelijk gebouwd begin 19de eeuw door de Gentse industrieel Heyndrickx op de plaats van het oude pachtgoed en "huys van plaisance" zogenaamd "de Quade Betalinghe" (zie kaart van Sanderus en oorkonde van 1646). Volgens verkoopakten in 1833 eigendom geworden van advocaat J. Ghesquière en in 1889 van E. Claus.

Huidig domein met prachtige tuin, afgesloten door ijzeren hekken. Imposante toegang met ijzeren hek tussen zware achthoekige pijlers met bekronende heraldische dubbele leeuwenbusten van arduin, vermoedelijk daterend uit de 17de eeuw en afkomstig van het vroegere "huys van plaisance".

Vooraan in de tuin, wit marmeren grafmonument van E. Claus (1849-1924) gebeeldhouwd door G. Minne met voorstelling van een liggende vrouw.

Achterin gelegen landhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok evenwijdig met de straat) gemarkeerd door een uitspringend middenrisaliet onder driehoekig pseudo-fronton met oculus en door Claus gegeven huisnaam "Zonneschijn".

Heden eenvoudige gecementeerde en beschilderde gevels met rechthoekige vensters en persiennes. Gemarkeerde inkomdeur geflankeerd door arduinen Toscaanse zuilen die een empire getint balkonhek ondersteunen. Vroegere atelier van Claus, voorheen vermoedelijk foutief toegeschreven aan architect H. van de Velde, gesloopt bij de restauratie in 1976 onder leiding van architect A. Degeyter. Op de plaats werd links van het huis een muurtje gebouwd met bronzen gedenkplaat met portret van de kunstenaar aan het werk en opschrift: "A Emile Claus, le peintre de la Lys" Ch. Vander Stappen, Astene, 1895".

  • DU FAUX H. - MAES H.,Historiek van de villa "Zonneschijn" te Astene, woning van wijlen kunstschilder E. Claus, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, LI, 1984, p. 21-50.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Zonneschijn [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38055 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.