erfgoedobject

Dieetkliniek en labo van dokter Martens

bouwkundig element
ID: 38056   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38056

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige dieetkliniek en labo van dokter Martens gebouwd in villastijl eind de jaren 1930 naar ontwerp van architect L. Viérin, sinds 1969 centraal huis van de zusters cisterciënzerinnen van Maria Middelares van Gent.

Ruim, achterin bij de Leie gelegen beschilderd bakstenen gebouw op L-vormige plattegrond met twee bouwlagen onder schilddaken (pannen, nokken parallel aan en loodrecht op de straat). Rechthoekige en haast vierkante vensters en overstekende kroonlijst.

Oorspronkelijk eenvoudig en rationeel ingedeeld interieur met op de gelijkvloerse verdieping de burelen voor de dokteren de directie en gemeenschappelijke zalen en kamers voor de kliënten op de bovenverdieping

  • FLOUQUET P.L., Une clinique diétique à Astene, architecte Luc Viérin à Bruges in Bâtir, 62, 1938, p. 31.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1991


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Dieetkliniek en labo van dokter Martens [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38056 (Geraadpleegd op 07-04-2020)