Dieetkliniek en labo van dokter Martens

Beschrijving

Voormalige dieetkliniek en labo van dokter Martens gebouwd in villastijl eind de jaren 1930 naar ontwerp van architect L. Viérin, sinds 1969 centraal huis van de zusters cisterciënzerinnen van Maria Middelares van Gent.

Ruim, achterin bij de Leie gelegen beschilderd bakstenen gebouw op L-vormige plattegrond met twee bouwlagen onder schilddaken (pannen, nokken parallel aan en loodrecht op de straat). Rechthoekige en haast vierkante vensters en overstekende kroonlijst.

Oorspronkelijk eenvoudig en rationeel ingedeeld interieur met op de gelijkvloerse verdieping de burelen voor de dokteren de directie en gemeenschappelijke zalen en kamers voor de cliënten op de bovenverdieping.

• FLOUQUET P.L., Une clinique diétique à Astene, architecte Luc Viérin à Bruges in Bâtir, 62, 1938, p. 31.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen