erfgoedobject

Augustijnehoeve

bouwkundig element
ID
38071
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38071
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Augustijnehoeve" in de 18de eeuw ook zogenaamd Capellegoed. Voorheen belangrijke omgrachte hoeve met twee vierkante walgrachten gelegen te midden van de bossen en door verschillende dreven verbonden met de omliggende straten, eigendom van de paters Augustijnen van Gent. Een kaart van 1624 toont twee omwalde hoeven in het bezit van de Augustijnen, één op grondgebied Astene, zogenaamd "de Wallekens" ten noorden van de heerbaan en één op het grondgebied Nazareth zogenaamd "Zilverenberg" ten zuiden hiervan. Vermoedelijk oorspronkelijk één bedrijf met oudste hoeve in Nazareth, teruggaand tot de 15de eeuw en eind 18de eeuw reeds verdwenen.

Heden sterk verbouwde, deels omgrachte hoeve met populierendreef. Buitenwal, monumentale ingangspoort, zijdreven en omringende bossen volledig verdwenen.

Gewit bakstenen woonhuis, gericht naar het zuiden, van zeven traveeën onder zadeldak (pannen in plaats van stro, nok parallel met de straat), vermoedelijk opklimmend tot begin 17de eeuw. Sporen van trapgevel met korfboogvenstertje met afgeschuinde dagkanten in rechter zijgevel en brede schoorsteenpijp met aan weerszij de aanzet van een pinakel ter versteviging boven rechter travee. Erfgevel met aangepaste muuropeningen en toegevoegde travee onder plat dak met erboven zichtbare muur van de naar het noorden georiënteerde voormalige kapel van twee traveeën met driezijdige sluiting, voorheen met nog zichtbare afgeschuinde rondboognissen in de muren binnenin. Bewaarde balkaag met zware versierde moerbalk.

Ten zuiden, stallen met deels gewitte gevels op gepikte plint, onder verspringende zadeldaken (pannen, nok parallel met de straat), uit de 19de eeuw.

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 2505.
  • Rijksarchief Gent, Fonds Deinze, nummer 554.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Augustijnehoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38071 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.