erfgoedobject

Site Kasteel van Astene

bouwkundig element
ID
38075
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38075

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig domein van het Kasteel van Astene, thans ontspannings- en vormingsoord zogenaamd "De Ceder" met nieuwe paviljoenen ingeplant in het oude nog omgrachte domein van het kasteel.

In oorsprong mogelijk een site met walgracht met afzonderlijk omwalde motte met opperhof en neerhof en tuinen binnen een tweede rechthoekige omwalling. Nieuw kasteel gebouwd door A. de Kerchove de Denterghem in 1855, gracht aan de straat rechtgetrokken en de toegang meer noordwaarts verplaatst. Sinds 1929 ingericht als "Home Anseele", een preventorium van de Bond Moyson. In 1981 kasteel gesloopt en nieuwe paviljoenen en infrastructuur van het ontspanningscentrum "De Ceder" (naar een grote Libanonceder in het park) ingeplant in het behouden park met vijver. 19de-eeuwse ijskelder onder een beboomde heuvel bij de vijver, recent ingericht als winterverblijfplaats voor vleermuizen.

  • Rijkarchief Gent, Fonds Deinze, nummer 554.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1991


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Site Kasteel van Astene [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38075 (Geraadpleegd op 08-05-2021)