Boerenwoning van hoeve in regionalistische stijl

Beschrijving

Hoeve in regionalistische stijl, gebouwd in 1871 door de Gentse familie Verhaegen. Een gevelsteen vermeldt: "De eerste steen werd hier gelegd in de hoop van zegen - de jubelkroon blonk op het hoofd van Pius IX - hij was den paus 5 x 5 jaar vol kracht en geest - bidt voor den paus gij die dit leest".

Achterin gelegen bakstenen gebouwen op deels verhard en beboomd erf. Ten noorden, woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen en schouderstukken. Dakvensters met tuitgevelbekroning in derde en vijfde travee. Gepikte plint en aflijnende muizentandfriezen. Rechthoekige vensters met witgeschilderde luiken. Korfboogdeur met bekronende drielobnis met heiligenbeeldje.

Ten oosten, bakstenen schuur en stallen, onder verspringende zadeldaken (pannen, nok parallel aan de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, door middel van donkere bakstenen in rechter zijpuntgevel gedateerd 1871. Bakhuis in het noordoosten.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Alleen het woonhuis is bewaard. Het schuur/stalgedeelte en het bakhuis zijn grotendeels ingestort.