Hoeve Goed te Maaigem

Beschrijving

Zogenaamd "Goed te Maaigem". Vanouds belangrijk leen van de Oudburg van Gent, opklimmend tot 13de eeuw, in 1592 gekocht door M. della Faille, nieuwe eigenaar van Ooidonk en sindsdien horend bij het kasteeldomein. Hoevecomplex met losstaande bestanddelen met voornamelijk 18de-eeuws voorkomen op deels beplant en verhard erf.

Ten noorden, woonhuis van acht traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, schouder- en topstukken. Vernieuwde rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en luiken. Spiegelboogdeur gevat in bakstenen omlijsting op neuten, onder geprofileerde waterlijst. Erboven dakkapel met spiegelboogvormig laadvenster. Overstekend dakschild op houten modillons. Zijaandaken met getoogd venstertje met sponning en ovale oculus; hartvormig anker in top. Achteraan uitgebouwde keuken onder lessenaarsdak.

Interieur met behouden balkenzoldering met geprofileerde versierde moerbalk.

Ten zuiden, recentere bakstenen stallen onder overstekend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met getoogde deuren en rechthoekige poort rechts.

• KERCKHAERT N. 1973: Kroniek van Bachte-Maria-Leerne (1823-1973), Bachte-Maria-Leerne, 116-118.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen