Hoeve Goed ter Sloten

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed ter Sloten

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed ter Sloten

Beschrijving

"Goed ter Sloten", heden zogenaamd Hof ter Wallingen, gelegen op de grens met Nevele (Vosselare). Oorspronkelijk omgracht pachtgoed en leen van de heren van Nevele, voor het eerst vermeld in 1404. Deels omgrachte (zuidzijde) achterin gelegen open hoeve met woonhuis ten noorden en ruime schuur en stallen ten zuiden op verhard en beboomd erf. Toegangsweg vanaf ijzeren hek aan zware witgekalkte pijlers, links met mijterboogvormige nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.

Op een terp gelegen woonhuis van acht traveeën onder mank zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Gecementeerde en witgeschilderde erfgevel met vernieuwde rechthoekige vensters met wit- en blauw geschilderde luiken. Licht getoogde deur. Links aangebouwde lagere stallen onder zadeldak.

Interieur met bewaarde dubbele haard en zware balkenlaag, uiterst rechts op natuurstenen consoles.

Ten zuiden, gewitte schuur en stallen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met 1888 gedateerd baksteentje. Erfgevel met rechthoekige poorten tussen bakstenen pilasters, rechts onder verhoogd dakschild.

• KERCKHAERT N., Kroniek van Bachte-Maria-Leerne (1823-1973), Bachte-Maria-Leerne, 1973, p. 120.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen