Pastorie Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan-Baptistparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Dubbelhuis achter voortuin met ijzeren hekken tussen vierkante gewitte pijlers. Links, bronzen VTB-gedenkplaat als aandenken aan Eerwaarde Heer Baziel de Craene, priester-dichter, die hier van 1931 tot 1938 verbleef.

Vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), gebouwd in 1853 op de plaats van de vroegere pastorie. Bepleisterde en geschilderde voorgevel op lage arduinen plint. Rechthoekige vensters op arduinen dorpels, op de begane grond met persiennes; rechthoekige deur. Aflijnende geprofileerde daklijst onder de houten kroonlijst. Zijtravee onder lessenaarsdak. Gelijkaardige beraapte achtergevel met persiennes aan de vensters.

• KERCKHAERT N., Kroniek van Bachte-Maria-Leerne (1823-1973), Bachte-Maria-Leerne, 1973, p. 68.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen