Hovenierswoning en oranjerie van het kasteel van Ooidonk

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Deinze
Deelgemeente Bachte-Maria-Leerne
Straat Ooidonkdreef
Locatie Ooidonkdreef 26, Deinze (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Deinze (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Deinze (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hovenierswoning en oranjerie van het kasteel van Ooidonk

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Kasteeldomein van Ooidonk en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 10-11-1995.

is deel van de bescherming als monument Kasteeldomein van Ooidonk: aanhorigheden

Deze bescherming is geldig sinds 19-08-1980.

Beschrijving

Voormalige hovenierswoning met moestuin, bloemisterij en oranjerie van het kasteel van Ooidonk, gelegen ten noorden van de huidige ingang, op de plaats van de vroegere moestuin en boomgaard, met afzonderlijke rode beukendreef.

Huidig ommuurd domein vermoedelijk aangelegd begin 19de eeuw onder baron du Bois. Ten westen, zwaar ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met siervaasbekroning; arduinen schamppalen.

Rechthoekig terrein met ten noorden van de ingang, voormalige hovenierswoning en in het oosten een gelijkaardig gebouw met vroegere oranjerie, onderling verbonden door een muur met centraal bakstenen kortboogportaal met wapenschild en leuze: "Moderata durant". Ten westen hiervan een circa 1920-30 gebouwd trapgeveltje als verlengde van de oude hovenierswoning.

Woonhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de dreef), uit begin 19de eeuw. Begroeid bakstenen dubbelhuis met rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en rechthoekige deur met bovenlicht. Omlopende bepleisterde daklijst. Achtergevel met uitgebouwde keuken en veranda en oculi in de halve verdieping.

Ten oosten, vroegere oranjerie. Gelijkaardig bakstenen gebouw van zeven traveeën en één hoge bouwlaag onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de dreef) vermoedelijk uit begin 19de eeuw. Zuidgevel met hoge vensters met houten schuiframen met kleine roedeverdeling, arduinen dorpels en lateien, sponning en bewaarde duimen. Omlopende bepleisterde daklijst.

Druivenserres tegen de verbindingsmuur tussen beide gebouwen en nog één grote verwaarloosde plantenserre in glas en ijzer.

Bron: Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1991

Relaties

maakt deel uit van Ooidonkdreef

Ooidonkdreef (Deinze)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.