is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hovenierswoning en oranjerie van het kasteel van Ooidonk
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein van Ooidonk
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd monument Kasteeldomein van Ooidonk en omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd monument Kasteeldomein van Ooidonk: aanhorigheden
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hovenierswoning en oranjerie van het kasteel van Ooidonk
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalige hovenierswoning met moestuin, bloemisterij en oranjerie van het kasteel van Ooidonk, gelegen ten noorden van de huidige ingang, op de plaats van de vroegere moestuin en boomgaard, met afzonderlijke bruine beukendreef.
Huidig ommuurd domein vermoedelijk aangelegd begin 19de eeuw onder baron du Bois. Ten westen, zwaar ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met siervaasbekroning; arduinen schamppalen.
Rechthoekig terrein met ten noorden van de ingang, voormalige hovenierswoning en in het oosten een gelijkaardig gebouw met vroegere oranjerie, onderling verbonden door een muur met centraal bakstenen kortboogportaal met wapenschild en leuze: "Moderata durant". Ten westen hiervan een circa 1920-30 gebouwd trapgeveltje als verlengde van de oude hovenierswoning.
Woonhuis van zes traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de dreef), uit begin 19de eeuw. Begroeid bakstenen dubbelhuis met rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en rechthoekige deur met bovenlicht. Omlopende bepleisterde daklijst. Achtergevel met uitgebouwde keuken en veranda en oculi in de halve verdieping.
Ten oosten, vroegere oranjerie. Gelijkaardig bakstenen gebouw van zeven traveeën en één hoge bouwlaag onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de dreef) vermoedelijk uit begin 19de eeuw. Zuidgevel met hoge vensters met houten schuiframen met kleine roedeverdeling, arduinen dorpels en lateien, sponning en bewaarde duimen. Omlopende bepleisterde daklijst.
Druivenserres tegen de verbindingsmuur tussen beide gebouwen en nog één grote verwaarloosde plantenserre in glas en ijzer.
Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)