Goed te Wallebeke

Beschrijving

Naar verluidt voorheen zogenaamd "Goed te Wallebeke" en zetel van de gelijknamige heerlijkheid. Volgens landboek van 1712: "hofstede ende wallen" eigendom van Mijnheer van Heerleghem, met cirkelvormige omgrachting en gekanteelde poort. Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen op deels verhard erf. Toegang via ijzeren hek aan gemetste pijlers met bolornament in de zuidwestelijke hoek. Ten noorden, woonhuis van zeven + twee traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met klokkenstoel en windwijzer in vorm van paard. Oude kern met nieuw bakstenen parement, vensters en rondboogdeur; erboven dakvenster (voorheen laadvenster voor graanzolder). Twee rechter traveeën met verspringend dak, toegevoegd in 1885 (?) (zie gevelsteen).

Interieur met bewaarde balklagen: in de keuken rechts zware beschilderde versierde moerbalk met stermotief en ingekerfd jaartal 1578 (?). Gelijkaardige gedecapeerde versierde balken, rechts op natuurstenen console.

Ten oosten, gewitte stallen op gepikte plint, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met vlechtingen in linker zijpuntgevel. Op het erf, rechthoekige bakstenen gebouw van de vroegere overdekte mestvaalt, onder schilddak (nok loodrecht op de straat).

• Rijksarchief Gent, Fonds Gottem, nummer 2.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen