erfgoedobject

Hoeve Goed ter Wallen

bouwkundig element
ID
38141
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38141
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed ter Wallen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig zogenaamd "Goed ter Wallen", één van de drie belangrijke heerlijkheden die het "Heerschip van Gottem" uitmaakten, afhankelijk van de Heer van Nevele en tot het eind van het Ancien Régime in het bezit van één heer. Volgens het landboek van 1712: "een hof, mote ende meersch van 't goet te Walle" eigendom van de heer Spoelberch. Vlakbij de oude Leie, geïsoleerde hoeve met behouden 1743 gedateerde stallen en nieuw woonhuis van 1943 gebouwd op de plaats van het oude uitgebrande boerenhuis. Sporen van de vroegere omgrachte motte ten oosten van het erf.

Ten westen, aan de straat palende stallen van veertien traveeën onder één zadeldak (nok parallel met de straat) met links zijaandak met vlechtingen en jaarankers. Verankerde gewitte erfgevel met rechthoekige en getoogde deuren.

Grote vlasschuur ten noorden.

  • Rijksarchief Gent, Fonds Gottem, nummer 2.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Goed ter Wallen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38141 (Geraadpleegd op )