erfgoedobject

Boerenwoning Hoeve Kapelhof en Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

bouwkundig element
ID
38147
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38147

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapelhof, recent zo genaamd naar de erbij horende wegkapel op de zuidelijke hoek van het omhaagde erf.

Zonder nummer. Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand. Huidige tweekleurige bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw ter vervanging van de oude kapel, vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voorpuntgevel met spitsboogdeur in dito nis, onder decoratieve ontlastingsbogen. Vleugeldeur met gietijzeren tracering. Ruitmotief in geveltop. Oorspronkelijk houten Onze-Lieve-Vrouwebeeld bewaard op de hoeve.

Hoeve met losse bestanddelen op deels met gras begroeid erf met imitatie oude waterput. Ten oosten, woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok evenwijdig met de straat), opklimmend tot de 18de eeuw. Verhoogde, ossenbloedkleurig geschilderde bakstenen voorgevel met rechthoekige vensters op arduinen dorpels, met duimen.

Interieur met behouden stucplafond en schouwmantel met Ionische pilasters in linkse kamer. Keuken met grote haard met bordenplank.

Ten zuiden, gewitte dwarsschuur en stallen onder verspringende zadeldaken (pannen, nok loodrecht op de straat) met windwijzer met paarden op rechter nok. Hoge korfboogpoort in voor- en achtergevel.

Ten noorden, lage bakstenen stallen en aangebouwde hoge vlasschuur met rolpoort, onder parallelle zadeldaken (nok loodrecht op de straat) in gebruik tot circa 1975.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het erf werd verkaveld waarbij de schuur en stallen werden gesloopt. Het woonhuis van de hoeve en de kapel zijn bewaard.

  • Informatie verkregen van Johan Heyde (23 september 2017).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenwoning Hoeve Kapelhof en Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38147 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.