School

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed School

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed School en klooster

Beschrijving

Gesubsidieerde vrije gemengde lagere en kleuterschool, voorheen school en klooster, opgericht in 1879 en oorspronkelijk onder leiding van de zusters van Barmhartigheid van Ronse en sedert 1895 van de zusters van Sint-Vincentius van Deftinge. Sterk beschadigd tijdens beide Wereldoorlogen. Bouw van nieuwe klassen in 1927 en 1944. Twee smalle paadjes vanuit de Pastoriestraat en de Lange Akkerstraat leiden via een toegangspoortje naar de kloostertuin en speelplaats. Aan de Lange Akkerstraat gelegen woonhuis van de zusters. Gecementeerde lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), gebouwd in 1879 en hersteld na de oorlogsschade. Erachter aangebouwd klooster en schoolgebouw van twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat). Ten westen, ver achterin gelegen langgestrekt bakstenen gebouw met typische klaslokalen, van één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat en klooster).

• BAUWENS A., Meigem in het werk van Cyriel Buysse, in Het Land van Nevele, XIV, 1, 1983, p. 66.
  • DE MEULEMEESTER M., De Congregatie van de Zusters van St.- Vincentiuste Deftinge, Leuven, 1952.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Het klooster werd gesloopt. Het woonhuis (nummer 17) werd verbouwd met verlies van erfgoedwaarde. Alleen het schoolgebouw (nummer 17A) met klaslokalen van één bouwlaag onder zadeldak bleef bewaard.

• Informatie verkregen van IOED Leie Schelde (4 februari 2022).
Auteurs: Jacobs, Els