Kapel ten Beeldeken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel ten Beeldeken

• is aangeduid als beschermd monument Kapel ten Beeldeken

Beschrijving

Kapel "ten Beeldeken" met inplanting midden de Grote Baan of steenweg Aalst-Dendermonde, op de splitsing met de Kapelleommegang. Stichting door Adam, heer van Herdersem in de 12de eeuw (?); toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Visitatie. Oudste benaming, Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Linden, vermeld in een schepenakte van 1473 en aangeduid op de kaart van het Land van Aalst van Sanderus. Bij een herstelling in 1892 ontdekte men, naar verklaring van Dom Rerius Podevijn O.S.B. der abdij van Affligem, muurschilderingen met het jaartal 1474 en kruisen der kerkwijding.

Laatgotische kapel uit de tweede helft van de 15de eeuw met latere aanpassingen en restauratie van 1970. Eenvoudige plattegrond: rechthoekig gebouw van twee traveeën met driezijdige sluiting. Leien zadeldak. Baksteenbouw, naar traditionele wijze verrijkt met zandsteen voor de sokkel, hoekblokken, vensteromlijstingen en daklijst. Tuitgevel gestut door middel van op elkaar gestelde hoeksteunberen met enkele versnijding en uitlopend op een vernieuwde klokkenruiter. Rechthoekige deur voorzien van zandstenen negblokken, imposten en latei onder een bakstenen ontlastingsboog, geflankeerd door twee rechthoekige vensters met vernieuwde zandstenen onder- en bovendorpels; spitsboogvenster met druiplijst en gerestaureerd maaswerk. Zijgevels en koor geritmeerd door steunberen met dubbele versnijding. Zuidgevel gemarkeerd door gelijkaardig deurtje als in de voorgevel. Drie gerestaureerde spitsboogvensters in het koor.

Interieur

Van de muurschilderingen is niets meer te zien. Schilderijen op hout: drie episoden uit de geschiedenis van het miraculeuze beeldje, 18de eeuw. Gestoffeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeldje uit de 18de eeuw.

• Verslag van VANDENBOGAERT G., corresponderend lid van het Provinciaal Comité van Oost-Vlaanderen, 1945.
  • VERBESSELT J., Herdersem, in Land van Aalst, 1963, 3, p. 81.
  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, (1900), reeks V, deel II.
  • DHANENS E., Aanwijzende fotografische inventaris van het Belgisch patrimonium voor kunst en geschiedenis, Canton Aalst, Archives centrales et laboratoires, Brussel, 1950, p. 11.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle