Rusthuis Gesticht van de Heilige Jozef

Beschrijving

Instelling voor valide en semi-valide bejaarden. Opgericht in de Ommegangstraat en vermoedelijk circa 1907 overgebracht naar de Kortrijksesteenweg, later verder uitgebreid.

Centraal bakstenen gebouw op vierkante plattegrond met binnenhof. Straatvleugel van twaalf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met twee dakvensters en links brede puntgevel. Bakstenen gevel geleed door lisenen, onder de gootlijst verbonden door een boogfries. Getoogde en rondboogvormige vensters met kleine roedeverdeling. Vier rechtse traveeën op bovenverdieping met gekoppelde spitsboogvensters met glas in lood van de kapel; houten klokkentorentje op de rechtse hoek. Linkse travee met bekronende puntgevel, gemarkeerde ingang met korfboogdeur onder gebogen bakstenen fronton in de derde travee. Links en rechts recentere uitbreidingen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen