Samenstel van twee stadswoningen van 1648

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Bleekstraat
Locatie Bleekstraat 7, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Samenstel van twee stadswoningen van 1648

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Samenstel van twee stadswoningen van 1648

Deze bescherming is geldig sinds 13-12-1977.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Samenstel van twee parallelle breedhuizen, aan straatzijde gedateerd 1648 door middel van jaarankers. In 1689 aan de rechterzijde vergroot met een diephuis met trapgevel, koetspoort en stallen; laatstgenoemde volgens bouwaanvraag in 1887 verbouwd tot rechterbreedhuis. Hof van 1797 tot 1825 in het bezit van graaf Jan Ernest Coloma.

17de-eeuwse gebouwen opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl; twee bouwlagen onder respectievelijk zadeldaken en pseudo-mansardedak (Vlaamse pannen en leien). Verankerde lijst- en trapgevel (zes treden en vernieuwd topstuk) van vijf traveeën met afgeschuinde sokkel van zandsteen en speklagen. Voormalige kruiskozijnen, met behouden neg- en hoekblokken en gekoppelde ontlastingsboogjes, aangepast tijdens de 19de eeuw: grotendeels vernieuwde bovendorpels, nieuwe lagere lekdrempels en vensterluiken op de begane grond. Getrapte dakvensters met overhoeks topstuk en geveltop geopend door twee luikgaten. 19de-eeuwse bepleistering verwijderd, alleszins na 1942 (zie foto). Respectievelijk blinde later gecementeerde zijtrap- en zijpuntgevel voor de breedhuizen.

Achtergevel: vernieuwde getrapte dakkapellen en behouden gekoppelde kruiskozijnen met wigvormig ontlastingssysteem rechts op de bovenverdieping; voorts aangepaste muuropeningen.

Diephuis met bakstenen zijgevel, zandstenen speklagen en steigergaten, aangepaste muuropeningen en dakvenster met luifel. Achterpuntgevel met tweeledige top waarin smalle bovenlichten; voorts aangepaste aflijning en voormalige kruiskozijnen.

Interieur: bewaarde houten balken met sloffen, 18de- en 19de-eeuwse stucplafonds, oorspronkelijke luiken en kruiskozijnen. Gebouw aan straatzijde van 1887, als interpretatie van de traditionele stijl: bakstenen voorgevel, van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Gebruik van natuursteen voor sokkel en omlijstingen van twee- en drielichten. Grote tudorboogpoort met doorlopend archivolt op sokkeltje; booglijst op eenvoudige consooltjes. Gelijkaardige achtergevel.

Bewaarde zandstenen pijlers in tuin: overblijfsel van voormalige koetspoort.

  • STADSARCHIEF MECHELEN, Berlemont F., Persoonlijk archief: Bleekstraat (Archief 1887/116).

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

maakt deel uit van Bleekstraat

Bleekstraat (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.