Gemeenteschool en onderwijzerswoning

Beschrijving

Voormalige gemeenteschool en onderwijzerswoning gebouwd in 1860 naar ontwerp van architect 't Kindt (Nevele). Bakstenen schoolhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldaken (pannen, nok parallel aan de straat), gemarkeerd door een dakvenster in tuitgevelvorm boven het centrale deurrisaliet. Zijtraveeën afgezet door bakstenen lisenen, onder de kroonlijst verbonden door een baksteenfries. Getoogde vensters onder bakstenen omlijsting (nieuwe ramen). Dakvenster met rondboogvenstertje en topoculus. Zijpuntgevels met identieke getoogde vensters en gekoppelde rondboogvenstertjes in bakstenen omlijsting in geveltop. Haaks erachter gebouwde schoollokalen onder meer gedateerd 1921.

• MICHEM F., Vinkt, Kerk en parochie, Vinkt, 1971, p. 73.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen