't Goed ter Hulsbeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Goed ter Hulsbeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Goed ter Hulsbeke

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve in de noordoostelijke hoek van de gemeente bij de Vaarzelebrug over de Poekebeek aan de grens met Meigem en Lotenhulle. Van de heerlijkheid Ter Hulsbeke gaan de archiefstukken terug tot eind 14de eeuw, het goed was toen in het bezit van de Gentse familie Rijm. In 17de-eeuws landboek omschreven als "pachthofstede mette wallen, lander, meersschen, gheweet ende bosschen". Op de kaart van 1771 van de parochie Vinkt is ten noorden van het huis nog een meerdelige omgrachting opgetekend. Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een vierkant, deels met gras begroeid en beboomd erf, afgesloten met een haag en een nieuw hek en bereikbaar via een aardeweg.

Ten noorden, boerenwoning van zeven traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), daterend uit eind 17de eeuw, binnenin "Anno mey 1693" gedateerde balk. Aangepaste verankerde witgekalkte erfgevel op gepikte plint met nieuwe rechthoekige vensters en getoogde deur. Overstekend dakschild rustend op modillons. Links aanbouwsel onder lessenaarsdak.

Interieur. Vrij oorspronkelijk bewaarde woonkamer met balklaag met eikenhouten moerbalken op geprofileerd en versierd uiteinde rustend op (zandstenen?) console, onder meer gedateerd anno mey 1693. Gekoppelde deuren naar kelder, opkamer (noordzijde), zolder en slaapkamer.

Ten zuiden, grotendeels na brand in 1940 vernieuwde schuur en stallen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met vier oude linker traveeën onder steiler zadeldak en voorzien van korfboogdeurtjes.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1164.
  • MICHEM F., Vinktse hoeven en hun bewoners, Deinze, 1980, p. 32-36.