Hoeve Het Nieuwgoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Het Nieuwgoed

Beschrijving

Geschiedenis opklimmend tot de 15de eeuw. Door baron van Pottelsberghe de la Potterie in 1910 nagenoeg volledig heropgebouwd. Hoeve met losse bestanddelen in L-vorm opgesteld op omhaagd erf met boomgaard, afgesloten met ijzeren hek tussen overhoekse bakstenen pijlers, rechts met niskapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje.

Ten noorden, boerenwoning van zes traveeën onder overstekend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit de 18de eeuw. Wit gecementeerde gevel met nagenoeg rechthoekige vensters met diefijzers en gelijkaardige deur in vierde travee. Interieur. Goed bewaarde woonkamer met zwarte tegelvloer, grote schouwbalk en moerbalk op console.

Ten noordoosten, naast het woonhuis, bakstenen stallen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Ten oosten, bakstenen verankerde dwarsschuur van negen traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), naar verluidt van 1936. Getoogde staldeuren en poort, rechthoekige doorrit in zevende travee.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen