Potshofstede

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Potshofstede

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Potshofstede

Beschrijving

Vroegste vermelding in het renteboek van Nevele van 1460. Afgelegen hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rondom een vierkant deels met gras begroeid en beboomd erf, bereikbaar via een kronkelende aardeweg en toegankelijk via rood geschilderd ijzeren hek in de noordoosthoek. Ten noorden, boerenwoning van negen traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), naar verluidt daterend van circa 1770. Witgekalkte erfgevel op gecementeerde plint met rechthoekige vensters met geel- en zwart geschilderde luiken en korfboogdeur in nieuwe bakstenen omlijsting. Overstekend dakschild op modillons. Ten zuiden, bakstenen stallen (uit begin 19de eeuw?) onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met getoogde deuren; ervoor mestvaalt.

In de zuidoostelijke hoek, gewit bakhuis van het samengestelde type, met korfboogdeurtje in tuitgevel, afgewerkt met vlechtingen.

• MICHEM F., Vinktse hoeven en hun bewoners, Deinze, 1980, p. 98-101.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen