Zuivelfabriek Sint-Macharius

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Deinze
Deelgemeente Wontergem
Straat Dentergemstraat
Locatie Dentergemstraat 35, Deinze (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Deinze (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Deinze (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Zuivelfabriek Sint-Macharius

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "Zuivelfabriek St.-Macharius"(zie paneelopschrift boven de luifel) met later toegevoegde kaasfabriek en ernaast een ouder woonhuis. Gebouwd op de plaats van de windmolen. Geschilderd bakstenen melkerijgebouw, naar verluidt van 1930. Voorpuntgevel met rondboogdeuren en venster met overluifeld perron, nis met Sint-Machariusbeeldje in de geveltop. Getoogde vensters met roedeverdeling in zijgevel. Hoge ronde schoorsteen achteraan. Rechts aanpalende bakstenen kaasfabriek naar verluidt toegevoegd in 1950. Herenhuis ernaast, vermoedelijk het oude molenaarshuis uit de 19de eeuw met aangepaste gecementeerde voorgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien, pannen) met oeils-de-boef, geritmeerd door getoogde, omlijste vensters met art-decogetinte bloemkorfpanelen op de borstwering, op de plint gesigneerd "Gbr. Defauw/ Thielt".

Bron: Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1991

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dentergemstraat

Dentergemstraat (Deinze)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.