erfgoedobject

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

bouwkundig element
ID
38318
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38318

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige onderwijzerswoning met aanpalende gemeenteschool, heden kleuterschool van Sint-Vincentius gelegen naast de kerk en op de hoek Tabakstraat, in 1964 ingericht als gemeentehuis.

Nummer 44. Gebouwtje op T-vormige plattegrond met heden geschilderde bakstenen voorgevel van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Centraal uitspringend deurrisaliet met getoogde deur, hoger opgetrokken in een dakvenster met rondboogvenster en blinde oculus in geveltop. Zijtravee gevat in spaarvelden met aflijnende muizentand. Beluikte getoogde vensters met waterlijstje. Haakse achterbouw met ritmerende lisenen.

Rechts ervan (nummer 42), poort naar de speelplaats en afzonderlijk gebouw met klaslokalen met hoge ramen uitziend op de speelplaats en blinde achtergevel uitziend op de Tabakstraat. In laatstgenoemde straat aangebouwd klein gebouwtje, gelegen in de hoek van de pastorietuin en bekend als oude celgevangenis.


Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteschool met onderwijzerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38318 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.