erfgoedobject

Pastorie Sint-Agnesparochie

bouwkundig element
ID
38331
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38331

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Pastorie Sint-Agnesparochie
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaand huis met ommuurde tuin en ijzeren hek tussen overhoekse hekpijlers, uitziend op het kerkhof ten noorden van de kerk, en een houten hek aan nieuwe bakstenen pijlers in een met betonplaten afgesloten tuinmuur in de Tabakstraat. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), naar ontwerp van architect Hoste, op een gevelsteentje boven de deur gedateerd 1895. Getoogde deur en vensters (vernieuwd houtwerk en luiken) onder doorlopende bakstenen waterlijst. Deur met natuurstenen tussendorpel op consooltjes en getralied bovenlicht. Muizentand onder de tot cordon verbonden lekdrempels van de bovenvensters en overhoekse muizentand onder de gootlijst.

Interieur met tot voor kort gelijkvloerse ontvangkamer versierd met muurschilderingen, onder meer afbeeldingen van de oude kerk en de pastorie, de nieuwe kerk, het kasteel van Ooidonk; in het salon en de eetkamer eveneens geschilderde wanddecoratie. Op de bovenverdieping merkwaardig ijzeren hekwerk aangebracht in 1902 door H. Bekaert voor de kamers van de pastoor.

In de tuin, achter de pastorie stalletje en bakhuis gebouwd in 1904 en in de hoek van de tuin aangebouwd tegen het schoolgebouw (Dentergemstraat nummer 42), zogenaamde celgevangenis, een bakstenen gebouwtje met twee celdeuren uit de 19de eeuw, naar verluidt in gebruik tot 1910.

  • Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, dossier 905.
  • Pastorie Wontergem, Liber Memorialis.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Agnesparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38331 (Geraadpleegd op )