Pastorie Sint-Agnesparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Deinze
Deelgemeente Wontergem
Straat Tabakstraat
Locatie Tabakstraat 2, Deinze (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Deinze (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Deinze (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Pastorie Sint-Agnesparochie

Deze bescherming is geldig sinds 14-07-2004.

Beschrijving

Alleenstaand huis met ommuurde tuin en ijzeren hek tussen overhoekse hekpijlers, uitziend op het kerkhof ten noorden van de kerk, en een houten hek aan nieuwe bakstenen pijlers in een met betonplaten afgesloten tuinmuur in de Tabakstraat. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), naar ontwerp van architect Hoste, op een gevelsteentje boven de deur gedateerd 1895. Getoogde deur en vensters (vernieuwd houtwerk en luiken) onder doorlopende bakstenen waterlijst. Deur met natuurstenen tussendorpel op consooltjes en getralied bovenlicht. Muizentand onder de tot kordon verbonden lekdrempels van de bovenvensters en overhoekse muizentand onder de gootlijst.

Interieur met tot voor kort gelijkvloerse ontvangkamer versierd met muurschilderingen, onder meer afbeeldingen van de oude kerk en de pastorie, de nieuwe kerk, het kasteel van Ooidonk; in het salon en de eetkamer eveneens geschilderde wanddecoratie. Op de bovenverdieping merkwaardig ijzeren hekwerk aangebracht in 1902 door H. Bekaert voor de kamers van de pastoor.

In de tuin, achter de pastorie stalletje en bakhuis gebouwd in 1904 en in de hoek van de tuin aangebouwd tegen het schoolgebouw (Dentergemstraat nummer 42), zogenaamde celgevangenis, een bakstenen gebouwtje met twee celdeuren uit de 19de eeuw, naar verluidt in gebruik tot 1910.

  • Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, dossier 905.
  • Pastorie Wontergem, Liber Memorialis.

Bron: Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1991

Relaties

maakt deel uit van Tabakstraat

Tabakstraat (Deinze)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.