Hoeve Sint-Jansgoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Sint-Jansgoed

Beschrijving

Voorheen meerdelig omgrachte hoeve, ingeplant op de hoek Dosweg, met woonhuis met aangebouwd wagenhuis ten noorden, schuur ten zuiden, stallen ten westen van het tot omhaagd tuintje omgevormd binnenerf. Gekasseide toegang in de zuidwesthoek. Beschaduwde vijver ten noordwesten.

Woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met klokkenstoel, uit de 18de eeuw, door muuranker in de linker zijpuntgevel gedateerd 17.9. Gewitte erfgevel op gecementeerde plint en afgelijnd door een bepleisterde geprofileerde daklijst. Rechthoekige vensters (vernieuwd houtwerk) gevat in vlakke omlijstingen met groene persiennes. Rechthoekige deur met tussendorpel en getralied bovenlicht, gevat tussen grijze bakstenen pilasters op neuten met imposten. Rechts aangebouwd, vier traveeën van baksteen met oorspronkelijk paardenstal en drie rondboogpoorten (deels verbouwd) van het vroegere wagenhuis, toegevoegd in het derde kwart van de 19de eeuw. Versierde balk in de vroegere paardenstal. Bakstenen achtergevel met overstekend dak op modillons.

Ten westen, verankerde bakstenen stallen onder zadeldak (golfplaten, nok loodrecht op de straat) met mestvaalt erachter.

Ten zuiden, ruime bakstenen dwarsschuur van twaalf traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met rechts zijaandak met vlechtingen en ondersteunende steunberen, daterend uit de 18de eeuw. Twee rechthoekige poorten, aan de erfzijde in het dak hoger opgetrokken.

Ten noordwesten, dienstgebouw van vier traveeën met rechts oorspronkelijk bakhuis, nu hondenhok, onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), vermoedelijk ingeplant op de plaats van het oude dienstgebouw.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1859.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen