Teksten van Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38345

Pastorie ()

De dorpsheerlijkheid Zeveren werd opgericht door de priorij van Palinglo, afhangend van de Sint-Baafsabdij. De pastorie sluit aan bij het kerkhof en heeft een rechtstreekse toegang tot het kerkhof.

Gekalkt bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Opgetrokken in 1751 (jaarsteen), dus voor de wetgeving van Maria Theresia, in de zuidoostelijke hoek van het kerkhof. In de zijgevel bevinden zich sporen van vlechtingen en gedichte raamopeningen wat wijst op een oorspronkelijk éénlaags gebouw dat in twee stadia opgetrokken werd tot het huidige tweelagig pand.

Het pand behield zijn typische opdeling van een dubbelhuis. De trap zit verborgen achter een deur in de gang en loopt evenwijdig aan de gang. De dorpel draagt de initialen "P Z", mogelijk gaat het om "pastorie Zeveren". Naast de trap is een voutekamer gelegen, eronder een kelder bestaande uit twee tongewelven. Het pand behield het oorspronkelijk 18de-eeuwse stucwerk, 18de-eeuwse rode tegelvloer, tapijttegelvloer, binnenschrijnwerk en schouwen. Eén kamer behield een schouw met ingewerkte kastjes, eveneens 18de-eeuws. Boven de scheidingsdeur in de gang zit een oculus met een beschilderd glas met druiven. De bovenverdieping telt vijf ruimtes waarvan één alkoofkamer of bisschopskamer. Het dakgebint is getelmerkt en alle verbouwingen werden op het gebint geschreven.

De voortuin (koer) is afgesloten door twee bakstenen bijgebouwen in het noorden en het oosten. De noordwestelijke zijde is afgesloten door een muur met poortje afgedekt door een zadeldakje. De omringende tuin is deels verwilderd en werd deels heraangelegd. Hij herbergt een sterk verwilderd tuinprieel.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, beschermingsdossier DO002268, Pastorieën (MERTENS J., 2004).

Auteurs:  Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Mertens J. 2004: Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/172164 (geraadpleegd op ).


Pastorie ()

Ten zuiden van de kerk gelegen, in ruime beplante tuin, achterzijde afgesloten van het kerkhof door middel van een gekalkte tuinmuur op gepikte plint met rondboogpoortje onder ezelsrug leidend naar de kerk en sacristie.

Dubbelhuis van 1751 (zie jaarsteen boven de deur); vier traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak. In 1875 voorzien van beraapt parement met gecementeerde plint. Rechthoekige, vlak omlijste vensters (vernieuwd houtwerk en luiken) op arduinen dorpels. Gelijkaardige deur met bovenlicht (eveneens nieuw houtwerk) en jaarsteentje van 1751 erboven. Aflijnende geprofileerde bepleisterde daklijst. Sporen van vlechtingen tot een bouwlaag hoogte in oostelijke zijpuntgevel. Witgekalkte achtergevel met beluikte vensters.

Interieur met kamer voorzien van bepleisterd plafond en brede schouw op de boezem versierd met paneel met drie spiegels, links en rechts van de schouw zijn kastjes ingewerkt met paneeldeurtjes, doorlopend bekronend hoofdgestel boven schouw en kasten.

  • Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, dossier 1035.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nummer 2730.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/38345 (geraadpleegd op ).