Hoeve Oud Kasteel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Goed ter Vaalt; Ter Meersch
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Deinze
Deelgemeente Zeveren
Straat Kerkstraat
Locatie Kerkstraat 3, Deinze (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Deinze (adrescontroles: 12-11-2007 - 12-11-2007).
  • Inventarisatie Deinze (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Goed ter Vaalt of Ter Meersch

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "Goed ter Vaalt" of "Ter Meersch". Zetel van de heerlijkheid ter Vaalt waarvan de oudste vermeldingen opklimmen tot de 14de eeuw en die afhankelijk was van het grafelijk leenhof. In 1577 door Filips II verkocht en vanaf den verenigd met de heerlijkheid van Zeveren en afhankelijk van de Oudburg van Gent. Ter Vaalt werd de verblijfplaats van de nieuwe heren. In 1655 werd de heerlijkheid tot baronie verheven. Bij de openbare verkoping in 1773 werd F.J. Maurits de Heems - Pattijn de nieuwe eigenaar. Een hardstenen cartouche met wapenschild van laatst genoemde en jaartal 1786 bevond zich voorheen in de buitenmuur van het huis. In de 19de eeuw was Ter Vaalt bekend als lustverblijf van burgemeester J.B. Cornelis die het volledig aanpaste.

Thans hoeve, zogenaamd "oud kasteel", met woonhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen vooraan (één achteraan) onder mank zadeldak (zwarte pannen, nok parallel aan de straat) met oude kern, aangepast of volledig vernieuwd (?) in 1786 en in de loop van de 19de en de 20ste eeuw. Heden gecementeerde voorgevel afgelijnd door een geprofileerde daklijst. Rechthoekige vensters, afwisselend blind op de bovenverdieping, met persiennes op de begane grond en centrale rechthoekige deur. Gecementeerde beschilderde achtergevel met slechts één bouwlaag en rechthoekige vensters.

Interieur met behouden stucplafond en schouw in Lodewijk XVI-stijl. Haaks erachter, verbouwde voormalige koetshuizen.

  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 8, p. 3, 7-9.
  • VAN STEENKISTE G. - VAN DER EECKEN W., Zeveren, in Het Land van Nevele, IV, 1, 1973, p. 6-16.
  • WALGRAEVE R. - VAN DOORNE G., Enkele beschouwingen over de heerlijkheden van ter Vaalt en Zeveren, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, XLI, 1974, p. 33-45.

Bron: Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1991

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kerkstraat

Kerkstraat (Deinze)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.