erfgoedobject

Hoeve Oud Kasteel

bouwkundig element
ID: 38346   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38346

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "Goed ter Vaalt" of "Ter Meersch". Zetel van de heerlijkheid ter Vaalt waarvan de oudste vermeldingen opklimmen tot de 14de eeuw en die afhankelijk was van het grafelijk leenhof. In 1577 door Filips II verkocht en vanaf den verenigd met de heerlijkheid van Zeveren en afhankelijk van de Oudburg van Gent. Ter Vaalt werd de verblijfplaats van de nieuwe heren. In 1655 werd de heerlijkheid tot baronie verheven. Bij de openbare verkoping in 1773 werd F.J. Maurits de Heems - Pattijn de nieuwe eigenaar. Een hardstenen cartouche met wapenschild van laatst genoemde en jaartal 1786 bevond zich voorheen in de buitenmuur van het huis. In de 19de eeuw was Ter Vaalt bekend als lustverblijf van burgemeester J.B. Cornelis die het volledig aanpaste.

Thans hoeve, zogenaamd "oud kasteel", met woonhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen vooraan (één achteraan) onder mank zadeldak (zwarte pannen, nok parallel aan de straat) met oude kern, aangepast of volledig vernieuwd (?) in 1786 en in de loop van de 19de en de 20ste eeuw. Heden gecementeerde voorgevel afgelijnd door een geprofileerde daklijst. Rechthoekige vensters, afwisselend blind op de bovenverdieping, met persiennes op de begane grond en centrale rechthoekige deur. Gecementeerde beschilderde achtergevel met slechts één bouwlaag en rechthoekige vensters.

Interieur met behouden stucplafond en schouw in Lodewijk XVI-stijl. Haaks erachter, verbouwde voormalige koetshuizen.

  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 8, p. 3, 7-9.
  • VAN STEENKISTE G. - VAN DER EECKEN W., Zeveren, in Het Land van Nevele, IV, 1, 1973, p. 6-16.
  • WALGRAEVE R. - VAN DOORNE G., Enkele beschouwingen over de heerlijkheden van ter Vaalt en Zeveren, in Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, XLI, 1974, p. 33-45.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1991


Relaties

  • Is deel van
    Kerkstraat
    Zeverenkerkstraat (Deinze)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Hoeve Oud Kasteel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38346 (Geraadpleegd op 25-06-2019)