erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Dale met kapelhof, ommegang en lindes als kapelbomen

bouwkundig / landschappelijk element
ID
38373
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38373

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de hoek Looierijstraat ingeplante kapel met omringende bomen en ommegang met pijlerkapelletjes.

Bedevaartkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw waarvan de stichting zou teruggaan tot de 15de eeuw (zie Sanderus), volgens de legende door een Frans edelman Jan Damas als dank voor de genezing van zijn vrouw. Oudste rekeningen van 1504. Heropbouw in 1614, na beschadiging door de Geuzen. Nieuwe vernieling in 1790 door de Fransen. Bouw van een nieuwe neogotische kapel in 1871, hersteld in 1947 en vergroot in 1960 naar ontwerp van architect W. Saverys met een schip en zijportalen. Tot in de 20ste eeuw druk bezochte bedevaartplaats met vijftien rozenkranskapellen rondom de Kapellekouter.

Behouden neogotisch gedeelte van twee traveeën met driezijdige sluiting, onder zadeldak (kunstleien) met zeshoekig klokkentorentje. Witgeschilderd parement op gepikte plint met spitsboogvensters in vernieuwde bakstenen omlijsting en Y-tracering. Muizentand onder de daklijst. Links en rechts van de vensters, spitsboognissen met kruisweg. Toegevoegde moderne zijportalen en schip van baksteen met verticale vensters en laaghellend zadeldak.

Interieur van het neogotische gedeelte met kruisriboverwelving op hoge diensten met krulkapiteel.

Kapelhof met ommegang en lindes

Bij de kapel zijn volgens aloude gewoonte lindebomen aangeplant. In het centrale graspleintje staat staat een opgaande lindeboom met zitbank er onder. Rondom de kapel en in het voorliggende kapelhof leidt een wandelpad langs de verschillende staties van de ommegang. In de buitenste perken zijn tevens opgaande lindes aangeplant die het kapelhof afbakenen. De ommegang met pijlerkapelletjes is gewijd in 1954. 

  • S.N. 1976: Bijdrage tot de geschiedenis van Zulte, Zulte, 48.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Schepens, Annelies
Datum  : 1991


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Dale met kapelhof, ommegang en lindes als kapelbomen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38373 (Geraadpleegd op 09-05-2021)