erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Dale met ommegang

bouwkundig element
ID: 38373   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38373

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de hoek Looierijstraat ingeplante kapel met omringende bomen en ommegang met pijlerkapelletjes.

Bedevaartkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw waarvan de stichting zou teruggaan tot de 15de eeuw (zie Sanderus), volgens de legende door een Frans edelman Jan Damas als dank voor de genezing van zijn vrouw. Oudste rekeningen van 1504. Heropbouw in 1614, na beschadiging door de Geuzen. Nieuwe vernieling in 1790 door de Fransen. Bouw van een nieuwe neogotische kapel in 1871, hersteld in 1947 en vergroot in 1960 naar ontwerp van architect W. Saverys met een schip en zijportalen. Tot in de 20ste eeuw druk bezochte bedevaartplaats met vijftien rozenkranskapellen rondom de Kapellekouter.

Behouden neogotisch gedeelte van twee traveeƫn met driezijdige sluiting, onder zadeldak (kunstleien) met zeshoekig klokkentorentje. Witgeschilderd parement op gepikte plint met spitsboogvensters in vernieuwde bakstenen omlijsting en Y-tracering. Muizentand onder de daklijst. Links en rechts van de vensters, spitsboognissen met kruisweg. Toegevoegde moderne zijportalen en schip van baksteen met verticale vensters en laaghellend zadeldak.

Interieur van het neogotische gedeelte met kruisriboverwelving op hoge diensten met krulkapiteel.

Omringende bomen en ommegang met pijlerkapelletjes, gewijd in 1954.

  • S.N. 1976: Bijdrage tot de geschiedenis van Zulte, Zulte, 48.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  : 1991


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Dale met ommegang [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38373 (Geraadpleegd op 05-12-2020)