erfgoedobject

Olieslagerij en veevoederfabriek Van Damme en molen

bouwkundig element
ID
38380
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38380
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Olieslagerij en veevoederfabriek Van Damme (sinds 1904) met behouden molenromp van de stenen koren- en oliewindmolen, van 1805 (zie jaarankers), ook zogenaamd "Wappersmolen", naar eigenaars in de tweede helft van de 19de eeuw. In 1869 omgevormd tot stoomolieslagerij en graanmaalderij. Heden nog ingebouwde, verankerde gewitte bakstenen molenromp van het type grondzeiler waarvan het windgemaal circa 1900 verdween. Sporen van gedichte getoogde venstertjes op de bovenverdieping Rechthoekige poort in diepe rondboognis in de voorzijde.

  • BAUTERS P., Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 1985, p. 430.
  • BAUTERS P., Het Oostvlaams molenbestand in 1986, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks, nr. 25, Gent, 1986, p. 161.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Olieslagerij en veevoederfabriek Van Damme en molen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38380 (Geraadpleegd op )