Villa Vogelzang

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Vogelzang

Beschrijving

Voorheen Villa Vogelenzang, nadien Le Trèfle. Monumentale villa in neo-Vlaamserenaissance-stijl naar ontwerp van de Lokerse architect H. Vanden Broucke, gebouwd in 1911 in opdracht van de toneelschrijver Gaston Martens die hier tussen 1913 en 1925 een 25-tal toneelstukken schreef (zie gedenkplaat).

Achterin omhaagde tuin, grote bak- en natuurstenen villa met twee bouwlagen onder schilddak (leien). Voorgevel met markante zijrisalieten met in- en uitgezwenkte top met neo-renaissance-motieven, rechthoekige vensters en drielichten onder boogvelden en centrale ingangportiek. Achtergevel gedomineerd door aangebouwd torentje onder koepeldak met belvedère en naaldspits. Voorts getoogde vensters en veranda rechts (verbouwd).

Links van het huis, recent aangebouwd dienstgebouw en rondboogdoorrit naar achterliggende tuin. Zandstenen boogstenen met inscriptie Paulus-Peifer 17 - 80 en sluitsteen (recuperatiemateriaal).

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen