Villa Salomé

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Salomé

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Manege de Ribaucourt en Villa Salomé met omgeving

Beschrijving

Imposante villa in Engelse cottagestijl, gebouwd in 1912 in opdracht van graaf de Ribaucourt als herinnering aan de overwinningen van zijn paard Salomé in 1911.

Ingeplant in ruime aangelegde tuin, op de hoek Moerbeekstraat en palend aan de manege en paardenstallen van de Ribaucourt. Aan de straat ijzeren hekken tussen geschilderde bakstenen pijlers.

Gerenoveerde villa met beschilderde bakstenen onderbouw en bovenverdieping in imitatievakwerk, onder verspringende afgewolfde daken. Verhoogde begane grond met gemarkeerde ingangsportiek met zuil in voorpuntgevel en later aangebracht uitspringend overdekt terras aan de linker zijde.

• VANDEPUTTE M. 1987: Oorsprong en verklaring van de plaatsnaam Machelen, in Bijdragen tot de geschiedenis en de folklore van Zulte, 34-45.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen