Windmolensite Hostensmolen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zulte
Deelgemeente Machelen
Straat Hoevestraat
Locatie Hoevestraat 10, Zulte (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Zulte (adrescontroles: 12-12-2007 - 12-12-2007).
  • Inventarisatie Zulte (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hostensmolen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Windmolen Hostensmolen met molenerf, molenaarswoning en bedrijfsgebouwen

Deze bescherming is geldig sinds 13-12-1999.

omvat de bescherming als monument Windmolen Hostensmolen
gelegen te Hoevestraat 10 (Zulte)

Deze bescherming is geldig sinds 13-12-1999.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamde "Hostensmolen" met voormalige olieslagerij en molenaarshuis, ingeplant op de hoek Zandweg.

Stenen stellingmolen opgericht in 1838 door L. Hoste en tot 1975 in bezit van zelfde familie. Oorspronkelijk alleen graanwindmolen met drie koppel maalstenen op de steenzolder. In 1865 uitgebreid tot oliewindmolen met toevoeging van een koppel zware oliepletstenen op het gelijkvloers en stoomgemaal met schouw.

In 1904 houten as met askop en pestelroedegevlucht verwijderd. Olieslagerij in werking tot 1944.

Op ommuurd erf gelegen, deels ingebouwde hoge bakstenen, volledig ontmantelde konische molenromp met rechthoekige poort in portaaltje onder leien dak. Deels dichtgemetselde rondboogdeur in bakstenen omlijsting ter hoogte van de vroegere omlopende houten sterling. Twee rijen van vier rondboogvenstertjes (deels gedicht) in bakstenen omlijsting op de bovenverdieping. Afdekkend zinken dakje. Houten as, askop en pestelroeden ontbreken evenals de binneninfrastructuur. Op de begane grond sporen van de olieslagerij, onder meer één plettersteen van de kollergang en het konisch gietijzeren aandrijfwerk van de mechanische olieslagerij.

Rechts aanpalende bakstenen gebouwen van anderhalve en één bouwlaag onder zadeldaken (cementpannen, nok parallel aan de straat) links met korfboogopeningen en laadvenster.

Aan de straat, voormalig molenaarshuis: dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Bakstenen parement met getoogde vensters onder decoratieve ontlastingsboogjes. Links en rechts aangebouwde dienstgebouwen met haast blinde straatgevels.

  • BAUTERS P. (?), Archeologische inventaris Vlaanderen (?), Gent, 1985, p. 391-392.
  • GOEMINNE L., De oude windmolens van Machelen (Bijdragen tot de geschiedenis der stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, XLVI, 1979, p. 185-204).

Bron: Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1991

Relaties

maakt deel uit van Hoevestraat

Hoevestraat (Zulte)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.