Hoekhuis Den Aren

Gemeente Mechelen

is beschermd als monument Hoekhuis Den Aren

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt en omgeving

Typologiestadswoningen
Datering19de eeuw

Beschrijving

Op de hoek van de Bruul en de Grote Markt stond aanvankelijk het huis Den Aren, dat reeds werd vermeld in 1271. Het huidige hoekhuis van drie bouwlagen en één (westgevel) plus vijf (noordgevel) traveeën onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) is uitgerust met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met 19de-eeuws uitzicht. De oude kern is zichtbaar in de zijgevel (bolkozijn en sporen van overkraging?), in de overwelfde kelder op pilasters, aan de dakvorm en in het interieur aan de balkstructuur die niet ingekapseld zit onder een vals plafond.

De brede noordgevel is opengewerkt met rechthoekige laat-classicistische venters op beschilderde lekdrempels. De gevelaflijning gebeurt door middel van een omlopende kroonlijst op klossen. De westgevel is voorzien van een bolkozijn, een getoogd venster en sierankers.

Het gelijkvloers werd verbouwd in de overgangsperiode van de art deco naar het modernisme en is voorzien van bruin geglazuurde penanten. De opvallende hoektravee draagt het opschrift “De Keizerin”.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002002, gebouwen, (BRENDERS F., 1995).

Auteurs: Brenders, Francis; Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie