Teksten van Hoekhuis Den Aren

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3843

Hoekhuis Den Aren ()

Op de hoek van de Bruul en de Grote Markt stond aanvankelijk het huis Den Aren, dat reeds werd vermeld in 1271. Het huidige hoekhuis van drie bouwlagen en één (westgevel) plus vijf (noordgevel) traveeën onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) is uitgerust met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met 19de-eeuws uitzicht. De oude kern is zichtbaar in de zijgevel (bolkozijn en sporen van overkraging?), in de overwelfde kelder op pilasters, aan de dakvorm en in het interieur aan de balkstructuur die niet ingekapseld zit onder een vals plafond.

De brede noordgevel is opengewerkt met rechthoekige laat-classicistische venters op beschilderde lekdrempels. De gevelaflijning gebeurt door middel van een omlopende kroonlijst op klossen. De westgevel is voorzien van een bolkozijn, een getoogd venster en sierankers.

Het gelijkvloers werd verbouwd in de overgangsperiode van de art deco naar het modernisme en is voorzien van bruin geglazuurde penanten. De opvallende hoektravee draagt het opschrift “De Keizerin”.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002002, gebouwen, (BRENDERS F., 1995).

Auteurs:  Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde; Brenders, Francis
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis Den Aren [online], https://id.erfgoed.net/teksten/167747 (geraadpleegd op ).


Hoekhuis den Aren ()

In zijn huidige vorm hoekhuis van drie bouwlagen en respectievelijk één (westgevel) en vijf (noordgevel) traveeën onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met 19de-eeuws uitzicht. Oudere kern zichtbaar in de westgevel: sporen van vermoedelijk voorheen overkragende bovenverdieping en een bolkozijn op de tweede bouwlaag; voorts getoogd venster en sierankers. Noordgevel met rechthoekige vensters op beschilderde lekdrempels. Gevelaflijning door middel van omlopende kroonlijst op klossen. Begane grond verbouwd tot modernistische pui uit de jaren 1930-1940: bruin geglazuurde penanten, afgeronde hoektravee met opschrift "de keizerin" in bovenlicht.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs:  Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis Den Aren [online], https://id.erfgoed.net/teksten/3843 (geraadpleegd op ).