Rosmolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rosmolen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Domein Kasteel van Olsene

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

Beschrijving

Hoeve afhankelijk van Kasteel ter Wallen en gelegen ten noorden hiervan. Ruim erf met ijzeren hek aan gietijzeren zuilen met ten noorden, schuin ingeplant woonhuis, ten oosten schuur en stallen met achteraan overdekte mestvaalt, en bij de hoeve (Terwallenstraat 1) aansluitende stallen ten zuiden en zuidwesten.

Woonhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen,nok loodrecht op de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Verankerde gewitte erfgevel op gepikte plint met aflijnende geprofileerde daklijst. Rechthoekige vensters op dorpels met tegels en geel-zwarte luiken, refererend aan het kasteelbezit. Vlak omlijste deur met bovenlicht. Links aangebouwde aardappelkelder onder laag lessenaarsdak en korfboogdeurtje. Haakse achteraanbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Interieur met bepleisterd plafond en één zware balk, grote haard met ingebouwde kastjes.

Ten oosten, schuur en stallen van dertien traveeën waaronder rechterdeel uit de 18de eeuw en linker deel volgens gevelsteentje toegevoegd in 1848. Verankerde bakstenen gevels onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), rondboogvormige en getoogde openingen met geel- en zwartgestreept houtwerk en overdekte mestvaalt achteraan. Haakse paardenstallen in de zuidwestelijke hoek met drie getoogde deuren in zijpuntgevel, zolderluik, houten kruisbeeld en arduinen gevelsteen met opschrift: "Met U leven, met U sterven, door uw kracht, den hemel erven".

Midden op het erf, vierkante bakstenen rosmolen onder tentdak (pannen) en zinkplaat, vermoedelijk van 1848. Koningsspil met staartbalk en binneninfrastructuur verdwenen.

In de noordoostelijke hoek, vroeger bakhuis, vergroot tot opslagruimte met in achtergevel sporen van vlechtingen van de ovenmuur, uit de 18de eeuw.

• GOEMINNE L. & HUYS P. 1980: Rosmolens in de Oost-Vlaamse Leiestreek, in Bijdragen tot de geschiedenis des stad Deinze en van het land aan Leie en Schelde, XLVII, 89-120.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Hoeve waarvan woonhuis, schuur, stallen en ijzeren hek zijn gesloopt, alleen de vierkante bakstenen rosmolen onder tentdak blijft bewaard.