erfgoedobject

Directeurswoning met fabrieksgebouw

bouwkundig element
ID
38446
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38446

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Directeurswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige directeurswoning van bij de oude Leiebocht ingeplante vroegere vellenbedrijf, afhankelijk van de "Filature d'Olsene".

Villa in L-vorm, in omhaagde tuin met poortgebouw, opgetrokken in de cottagestijl van de jaren 1920. Onderbrouw van oranje baksteen en imitatievakwerkbouw op de bovenverdieping, onder overstekend schilddak (pannen) op uitgesneden consoles. Groen-wit houtwerk, onder meer houten kruiskozijnen op de begane grond, boogvensters op de bovenverdieping. Rechts, terras met rondboogarcade en deur.

Voormalig fabrieksgebouw bij de Leie, oorspronkelijk op vierkante plattegrond met poortgebouw en binnenplaats (rechtse vleugels voorheen door brand vernield) opgetrokken circa 1926 door de familie Van de Weghe. Betonnen skeletbouw met baksteenvulling, heden met gedichte vensters. Stopgezet eind 1990, met behouden infrastructuur.


Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Directeurswoning met fabrieksgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38446 (Geraadpleegd op )