erfgoedobject

Stokerij Van Ooteghem

bouwkundig element
ID
38456
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38456

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige stokerij en herberg. Aan de straat palend, verbouwd gewit herberggebouw van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Deels gedichte vensters.

Ernaast rechts, achterin gelegen burgerhuis met geplaveid erf, laag bakstenen muurtje en hek aan vierkante gemetste pijlers met spiegels en kapiteel. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (cementpannen, nok loodrecht op de straat), opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, aangepast in het eerste kwart van de 20ste eeuw. Gecementeerd, beschilderd parement met decoratieve bloemenfries en vensterbekroningen; verlaagde benedenvensters.

Ertegenover, vroegere stallen met één bouwlaag onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met sporen van vlechtingen in straatgevel, in de eerste helft van de 19de eeuw verhoogd met halve verdieping met lunetten en aangepast tot stokerij.

  • S.N. 1983: Herbergnummer, Bijdragen tot de geschiedenis en de folklore van Zulte, s.l., 96.

Bron     : Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen
Datum  :

Aanvullende informatie

De herberg Sint-Petrus is gesloopt.

Auteurs : De Schaepmeester, Brigitte
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Stokerij Van Ooteghem [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/38456 (Geraadpleegd op )