't Goed te Pereboom

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Goed te Pereboom

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Goed te Pereboom

Beschrijving

Historisch belangrijk pachthof waarvan archiefstukken teruggaan tot de 17de eeuw, toen in het bezit van graaf du Faing van Hasselt, volgens een kaart van 1754 en het landboek van 1763 nog eigendom van gravin van Lannoy-van Hasselt. Naar verluidt ingenomen door Filips II en vanaf 1645 door de Fransen. Lodewijk XIV zou er verbleven hebben en onder meer een eiken kruis en zilver vergulde ciborie aan de kerk van Olsene geschonken hebben.

Oorspronkelijk vlakbij de oude Leie gelegen hoeve met afzonderlijk omgracht woonhuis, heden geïsoleerd tussen de oude, deels gedempte Leie en het Leiekanaal en bereikbaar via een aardeweg vanaf Leie Linkeroever.

Hoeve met losse bestanddelen op ruim met gras begroeid erf. Ten westen, voorheen omgrachte boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel met de Leie en straat) in zijn huidige vorm vermoedelijk uit de 18de eeuw. Gewitte gevels op gepikte plint, hoge rechthoekige vensters met luiken en rechthoekige deur met bovenlicht en empiregetinte waaier. Aflijnende bepleisterde band onder de daklijst.

Ten oosten, oorspronkelijk driebeukige dwarsschuur; binnenin gedateerde balk "F.D.SEIN - 1731", heden varkensstal. Lage verankerde bakstenen constructie van negen traveeën (?) onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat) met centrale doorrit onder verhoogd dakschild. Ten zuiden, gewitte stallen met getoogde deuren onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), uit de 18de eeuw.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nummer 1314.
  • Rijksarchief Gent, Fonds Olsene, nummer 57.