Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zulte
Deelgemeente Olsene
Straat Terwallenstraat
Locatie Terwallenstraat 1, Zulte (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Zulte (adrescontroles: 12-12-2007 - 12-12-2007).
  • Inventarisatie Zulte (geografische inventarisatie: 01-01-1991 - 31-12-1991).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Domein Kasteel van Olsene

Deze bescherming is geldig sinds 10-11-1995.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Schuin ingeplante hoeve op de hoek Grote Steenweg, ingebouwd tussen stallen van de hoeve, Grote Steenweg 17. Deels omhaagd erf met ijzeren hek aan betonnen pijlers.

Ten noorden langgestrekte vleugel met stallen, woonhuis en berging, respectievelijk vijf, vier en drie (?) traveeën onder verspringend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Woonhuis met okerkleurig gekalkte voorgevel op gecementeerde plint, getoogde vensters met beige- en bruin geschilderde luiken en rechthoekige deur met bovenlicht. Sporen van gedichte deur in linkse travee. Zichtbaar linker aandak met vlechtingen. Links stallen, in L-vorm aansluitend bij stallen van Grote Steenweg 17, met grote poort en getoogde deur; rondboognis met heiligenbeeldje bij de hoek. Mestvaalt ervoor.

Midden op het erf verschillende aanhorigheden, onder meer voederkot, stallen met duivenhok en bakhuis van het samengestelde type, tussen recente bouwsels.

Bron: Bogaert C. & Lanclus K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen

Datum tekst: 1991

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Terwallenstraat

Terwallenstraat (Zulte)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.